OBISK AMERIŠKE VELEPOSLANICE LYNDE C. BLANCHARD

18. maja 2020 nas je doletela velika čast. Naše podjetje je obiskala ameriška veleposlanica v Sloveniji, gospa Lynda C. Blanchard. Ameriško veleposlaništvo je namreč izbralo naše podjetje za izdelavo in dobavo 1660 zaščitnih vizirjev, katere so donirali v domove za ostarele po Sloveniji. 

Med obiskom smo ji predstavili tehnologijo 3D tiska in pokazali kako so nosilni deli za vizirje natisnjeni. Gospa Blanchard je bila nad prilagodljivostjo tehnologije 3D tiska navdušena.

Kot protokolarno darilo smo gospe veleposlanici podarili kipec Gorjanke, prav tako narejen s 3D tiskom.

ZAŠČITNI VIZIRJI

V 3D Solutions d.o.o. v tem času izdelujemo zaščitne vizirje. Vizir smo razvili v sodelovanju s CZ Ajdovščina. Večjo količino smo izdelali za blagovne rezerve. Naše vizirje že uporablja več okoliških in drugih zobozdravstvenih ambulant.

  • ergonomičen design
  • low profile (na spodnjem delu ne “štrli” in ne moti pri delu)
  • lahek
  • prozorni del je iz poliranega polikarbonata
  • uporaben v kombinaciji z očali
  • udobno dolgotrajno nošenje (fiksirano z dvema elastikama) -> ne tišči v glavo
  • kvalitetni materiali (PET-G in PC)
  • ščiti pred aerosoli
  • enostavno razkuževanje in čiščenje

Cena vizirja je 10€ z vključenim DDV.

Za naročila in dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko 041 857 383, ali pa nam pišite na elektronski naslov info@3d-solutions.si

 

TISKANJE ZAŠČITNE OPREME

Tehnologija 3D tiska nam omogoča izdelavo produktov za različne namene, od igrač, spominkov, rezervnih delov pa tudi zaščitnih obraznih mask. V našem podjetju zato lahko prispevamo tudi delček dobrega v boju proti virusu, ki kroži med nami zadnje tedne. Tako smo na pobudo Civilne zaščite Ajdovščina natisnili (zaenkrat samo) prototip zaščitne maske za večkratno uporabo. Poslali so nam 3D datoteko, pri kateri je bilo potrebno opraviti še nekaj popravkov in maska je bila pripravljena na tiskanje. Seveda je takšna maska primerna za uporabo le z ustreznim filtrom. Pri izdelavi takšne zaščitne opreme pa moramo biti previdni, saj mora biti le-ta zanesljiva in tudi ustrezno testirana. Za masko, ki smo jo natisnili bodo testiranje opravili na enem izmed Ajdovskih podjetij. Naj omenimo, da so maske natisnjene s 3D tehnologijo le izhod v sili v primeru dejanskega pomanjkanja zaščitnih mask, do katerega pa upamo da ne bo prišlo.

Druga vrsta zaščitne opreme, katero lahko naredimo s 3D tiskalniki pa je zaščitni vizir. Trenutno tiskamo prvo serijo modela, ki ga je razvilo češko podjetje Prusa. V primeru, da se bi vizirji izkazali za uporabne jih bomo izdelovali po potrebi. 

NOV SPOMINEK

Decembra smo začeli s tiskanjem in prodajo novega spominka, na katerega smo zelo ponosni. Gre za magnet v obliki pravljičnega vlakca, ki zapelje turiste po Postojnski jami. Ker je vlakec sestavljen iz veliko majhnih podrobnosti in različnih barv, je bilo tudi oblikovanje samega spominka precej dolgotrajno in kompleksno, zato smo še toliko bolj veseli, da vam ga končno lahko predstavimo v 3D obliki!

IZDELAVA SPOMINKOV – PIŠITE NAM ZA BREZPLAČEN VZOREC!

Bi želeli v vašo turistično ponudbo vklučiti zanimive, kvalitetne in unikatne spominke? Stopite v stik z nami, povejte nam ideje in želje mi pa se bomo potrudili in za vas pripravili nekaj posebnega.

Spominke izdelujemo s tehnologijo 3D-tiska. S tem se izognemo velikim začetnim stroškom za izdelavo orodij. Za spominke uporabljamo samo biorazgradljivo plastiko evropskih proizvajalcev s certifikatom.

Trenutno naše spominke najdete v Postojnski jami, na Beljskem gradu, v Narodnem muzeju Slovenije, ter na nekaterih drugih manjših turističnih lokacijah.

Pišite nam, in brezplačno vam bomo poslali vzorec.

https://www.3d-solutions.si/kontakt/

SLA 3D-TISK Z NAPREDNIMI MATERIALI

Prototipi so izvrstni izdelki za preizkus ergonomičnosti in izgleda. Če pa za 3D-tisk prototipov uporabimo napredne materiale in tehnologijo, lahko bodoči izdelek stestiramo tudi s strani mehanskih lastnosti materialov. Mi vam lahko ponudimo 3D-tisk z več naprednimi materiali. Med njimi je materia, ki pod obremenitvijo prenese +280°C visoko temperaturo. Potem so tu še fleksibilni gumi podoben material in smola, katero natisnemo v polipropilenu podoben material. Na spodnjih slikah sta natisnjena izdelka, ki imata mehanske lastnosti podobne ABS plastiki. V tem primeru smo ju uporabili za izdelavo mehkih čeljusti za CNC rezkalni stroj, ter za preizkus ergonomičnosti in trdnosti pri izdelavi ročice. Za dosego natančno določenih lastnosti zgoraj omenjenih materialov, se izdelek po končanem 3D tisku še dodatno poboljša pod 405nm UV svetlobo.

NATANČEN SLA 3D TISK MAJHNIH DELOV

Včasih izdelamo prototipe, ki so manjših dimenzij in s podrobnimi detajli. V takih primerih uporabimo SLA 3D tiskalnik in če je potrebno izdelek natisnemo z ločljivostjo 0,025mm. To pomeni, da je vsak vertikalni milimeter 3D printa “sestavljen” iz 40 slojev. Pri tej resoluciji posameznih slojev s prostim očesom ne vidimo.

Primer takšnega tiska je konektor na spodnjih slikah.

 

NEANDERTALČEVA PIŠČAL – NAJSTAREJŠE ZNANO GLASBILO NA SVETU

3D-tisk omogoča izdelavo izdelkov brez dodatnih stroškov, kot so na primer orodja za brizganje plastike. Ker gre za tehnologijo dodajanja materiala in se izdelek tiska sloj po sloj, se te sloje, če dobro pogledamo, vidi. Za preizkus funkcionalnosti prototipa to v večini primerov ne predstavlja dodatnih problemov. Včasih pa si stranka zaželi, da bi bil izdelek čimbolj podoben originalu, zato ga je treba dodatno brusiti, polirati in barvati. Lep primer tako narejenega izdelka je replika neandertalčeve piščali.

Gre za najstarejše odkrito glasbilo na svetu. Piščal je izdelal neandertalec iz kosti mladiča jamskega medveda, odkrili pa so jo leta 1995 v jami Divje babe pod Šebreljsko planoto. Ta košček naše dragocene zgodovine ponosno izdelujemo za Narodni muzej Slovenije, kjer repliko piščali lahko tudi kupite kot spominek.

Več o piščali si lahko preberete tu (spletna stran NMS).

ZAŠČITNI POKROVČKI ZA MANJ KOT 0,50€/KOS

Za zaščito prednje strani izdelka smo za stranko razvili platično zaščito. Zaščitni pokrovček (80mmx65mmx23mm) se pred pakiranjem v kartonasto škatlo natakne na izdelek in tako omeji gibanje izdelka po škatli, ter poskrbi za zaščito občutljivih izpostavljenih delov na sprednji strani. Na sliki se vidi šest različnih pokrovčkov iz različnih faz razvoja. V tem primeru gre za manjše serije (200-300 kos/mesec), katere z našimi 3D-tiskalniki natisnemo v malo več kot 24 urah, prodamo pa jih za manj kot 0,50€/kos. Zelo lep primer, kako se lahko 3D-tisk uporablja tudi za manjše serije, saj ni potrebe po izdelavi dragih orodij za brizganje plastike, sama cena izdelka pa še vedno ni tako zelo visoka. Seveda gre tu za 3D-tisk z zelo grobimi nastavitvami in pokrovčki niso ravno estetsko lepi, ker pa se po odprtju embalaže in razpakiranju zavržejo, to niti ni pomembno.

 

OHIŠJA ZA KRMILNO ENOTO

FFF tehnologija 3D-tiska je zaradi cenovne dostopnosti materiala zelo primerna za izdelavo raznih ohišij za elektroniko. Prednost uporabe natisnjenih ohišij je, da jih popolnoma prilagodimo komponentam v notranjosti. Elektronik, ki bo v ohišje postavljal elektroniko, bo imel tako precej olajšano delo. Poleg tega, lahko na prednjo stran s kombinacijo različnih barv natisnemo razne oznake in napise, kateri postanejo del ohišja in so tako bistveno obstojnejši kot razne nalepke. V primeru, da bo ohišje podvrženo vplivom okolice, lahko med škatlo in pokrov dodamo tesnilo. Tudi tesnilo je lahko natisnjeno in sicer z fleksibilnim materialom.